Tasteology

TASTEOLOGY

Dokumenttielokuva Tasteology antaa uusia näkökulmia maun kehittämiseen. Olemme tutkineet makua tieteen ja kokemuksen näkökulmasta pelkkien aromien ja aineksien sijaan. Jaksojen avulla voit kehittää makukokemuksiasi rajattomasti.

Aineksien alkuperä: Todellisia makukokemuksia

Herkullinen ruoka hipoo tuntoaistiamme. Kun valmistamme ruokamme itse, voimme hallita täysin ruokavaliotamme ja hyödyntää aineksien luonnolliset aromit. Ruoka-alan kirjailija Mark Schatzker kutsuu tätä “makujen voimaksi” - vaihtoehto keinotekoisille aromeille, jotta voisimme aina nauttia ruoasta. Lue lisää allaolevasta jaksosta.

Aineksissa on jotakin erityistä, raaka-aineet

Hisato Nakahigashi

Luonnonantimien hyödyntämisen suunnannäyttäjä ja ravintoloitsija

Poikansa kanssa ruohoisella laitumella kävelevä Mark Schatzker

Kehon tarpeisiin vastaaminen

Aineksien valmistustapa vaikuttaa ruoasta saamiimme ravintoaineisiin. Kirjailija Mark Schatzer uskoo, että keho säätelee ruokahalua luonnollisesti tarvitsemiensa ruokien ja ravintoaineiden mukaan. Sen tiellä ovat kuitenkin keinotekoiset aromit. Tärkeää onkin keskittyä laadukkaisiin aineksiin ja olla tietoinen siitä, että ruokahalumme vaihtelee kehomme tarpeiden mukaan.

Kulho luomuhedelmiä, kuten appelsiineja
Rivi parsaa
Parempi tietoisuus

Paikallinen ja luomuruoka on hyvä lähtöpiste ruokaa laittaessa ja suunnitellessa

Aitoja makuja

Herkullisimmat makukokemukset edellyttävät parhaita aineksia. Se voi olla vaikeaa, sillä markkinoilla on paljon keinotekoisesti maustettuja tuotteita. Terveellisiä ja luonnollisia aineksia käyttämällä saavutat kuitenkin tuloksia, joihin ei pysty mikään kemian laboratorio.

Perusasiat kuntoon

Hallitse syömääsi ruokaa valitsemalla käsintehtyä, käsinkerättyä ja luonnostaan erittäin maukasta ruokaa. Löydä leipomisen ilo leipomalla itse leipää laadukkaista aineksista tai tutustu kotisi lähiympäristössä kasvaviin luonnonantimiin.

Etsi ruokaa

Vasta kerätyn osterivinokkaan tuoksusta nauttiva Hisato

Tuoreita luonnonantimia

Luonnonantimien hyödyntämisen suunnannäyttäjät Satchiko ja Hisato Nakahigashi omistavat kaksi Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa Kioton lähettyvillä. He keräävät luonnonantimia 10 km:n etäisyydellä kodistaan. Keräämiensä luonnonantimien avulla he lisäävät ruokiinsa tuoreita paikallisia makuja ja luovat emotionaalisesti ainutkertaisen makukokemuksen.

Vasta kerättyjä yrttejä ja lehtiä puukulhossa
Hiiligrillissä valmistuvia kaloja
Ensisijalla paikallinen ruoka

Ensiluokkainen tuoreus kodin lähettyvillä kerättyjen aineksien ansiosta

Oikea alkuperä

Ennen oikeiden aineksien hakemista on tunnistettava tärkeimmät ruoat. Taking Taste Further -sivuilta saat lisätietoa ruoan laadun vaikutuksista ravintoarvoihin. Sovelluksemme avulla voit lisäksi ladata herkullisia reseptejä.

JÄÄHDYTYS: UNOHDETTU VAIHE

Olemme nykyään tietoisia ympäristöasioista paremmin kuin koskaan, mutta jostakin syystä olemme unohtaneet ruoan kunnioittamisen. Asiantuntijoidemme mukaan voimme löytää uusia makuja ja valmistaa ruokaa entistä luovemmin, kun säilytämme elintarvikkeita oikeaoppisesti ja hyödynnämme ruoantähteet paremmin. Lue lisää alla olevasta jaksosta.

Säilytyksen aikana et ainoastaan menetä makuja, voit myös vahvistaa niitä

Ludwig Maurer

Wagyu-lehmien kasvattaja ja lihaan erikoistunut kokki

Valikoima erilaisia lehtiä

Makujen vallankumous

Yli kolmasosa ruoastamme menee hukkaan, koska ne eivät täytä ulkonäkövaatimuksiamme. Vallankumous kuitenkin lähestyy nopeasti. Tristram Stuartin perustama Feedback käyttää tapahtumissaan hukkaan heitettyä ruokaa tietoisuuden lisäämiseksi. Voimme tehdä osamme myös kotona. Säilyttäessämme oikeat elintarvikkeet oikeassa paikassa ja lämpötilassa, minimoimme hävikin ja ruoka säilyy maukkaampana.

Eri elintarvikeryhmien ruokia
Ruoka valmistumassa suuressa keittoastiassa Feedbackin "Feed the 5000" -tapahtumassa
"Feed the 5000" -tapahtuma

Tässä tapahtumassa Feedback valmisti uskomattoman määrän ruokaa hukkaan heitetyistä elintarvikkeista Euroopan suurimmassa kattilassa

Vähemmän hävikkiä, enemmän makua

Voimme minimoida ruokahävikkiä ja säilyttää ruoan tuoreena pitempään tarkastelemalla lähemmin elintarvikkeiden jäähdytystä. Tuotteiden nestehukka tulee estää parempien makujen säilyttämiseksi pitempään. TwinTech® -tekniikkamme lisää jääkaapin kosteutta, jotta elintarvikkeet säilyttäisivät nesteen ja maut. Elintarvikkeet säilyvät täten jopa kolme kertaa pitempään.

Älykkääseen säilytystilan käyttöön

 • Erilaisia kaloja ja lihoja
  1
  Liha ja kala

  Säilytä jääkaapin alaosassa alhaisessa 1-3 °C lämpötilassa

 • Erilaisia vihanneksia, kuten munakoisoja
  2
  Kypsiä vihanneksia ja juomia

  Säilytä jääkaapin yläosassa noin 4-5 °C lämpötilassa

 • Suolakurkku- ja hillopurkit
  3
  Tölkkiruoat ja purkit

  Säilytä jääkaapin ovessa, jossa lämpötila on 5-7 °C

Erimuotoisia juureksia

Kauneus on katsojan silmässä

Tämä koskee myös hedelmiä ja vihanneksia. Lea Brumsackin ja Tanja Krakowskin johtama Culinary Misfits muuttaa ns. "huonot ainekset" taiteeksi. He tarjoavat erilaisia smoothie-juomia, mikä on erinomainen tapa hyödyntää jäljelle jääneet tuotteet. Heidän mukaansa "smoothie-juomaan voidaan lisätä mitä tahansa, oli kyseessä sitten pehmeä tai ylikypsä hedelmä. Sitä ei huomaa kukaan".

AEG-tehosekoitin

Smoothie jäljellä olevista aineksista

Miksi et kokeilisi tätä kulinaarista Misfits-smoothieta kotonasi? Sekoita puolikas kurpitsa, yksi omena ja yksi sitruuna, lisää joukkoon inkivääriä, kanelia, kardemummaa ja 300 ml piimää.

Nikin mukaan pakastetusta ylikypsyneestä banaanista voidaan valmistaa herkullinen vegaanijäätelö.

Ruoantähteiden optimaalinen hyödyntäminen

Käyttämätöntä ruoka ei tarvitse heittää pois, kun vapautat luovuutesi. Ruokahävikin asiantuntija Niki Charalampopolou kertoo, miten hävikin määrää voidaan vähentää pakastamalla ruoantähteitä, herkullisten välipalojen helppoa valmistusta varten.

Valikoima jäähdytettäviä ruokia, kuten salaattia ja kalaa

Uusi näkökulma

Oikeiden jäähdytystekniikoiden avulla säilytät paremmin aineksien luonnolliset aromit. Taking Taste Further -sivuilta saat tietää kaiken tarvitsemasi ruoan säilyttämiseksi tuoreempana pitempään.

Lämpö: aika tutustua uudelleen kosteuteen

Voisivatko kosteustasot ja alhainen lämpötila olla parhaan ruoanlaiton salaisuuksia? Olemme tutkineet lämpöä ja sen merkitystä asiantuntijoille aina Pariisista Caliin (Kolumbia). Olemme nähtävästi löytäneet nopeimman tavan valmistaa täydellisiä makuja yli 1000 vuotta sitten. Nyt on aika luoda moderni versio tästä muinaisesta tekniikasta. Lue lisää alla olevasta jaksosta.

Ruoanlaittoa ei ole sidottu aikaan. Kaikki riippuu lämpötilasta

Hervé This

Molekyyligastronomian kehittäjä

Tulisijalla kiehuva vesikattila

Mitä kypsentäminen tarkoittaa?

Tarkoittaako se yksinkertaisesti elintarvikkeen käsittelyä lämmön avulla? Joidenkin ruokien turvallisuuden varmistamista? Vai makujen luomista ja ruoan tekemistä houkuttelevammaksi? Molekyyligastronomian kehittäjä, Hervé This, omisti elämänsä aikana tutkimaan juuri tätä. Tapasimme hänet kuullaksemme lisää hänen kokeiluistaan. Saimme siinä samalla tietää täydellisen kananmunan keittämisen salaisuuden...

Hervé laboratoriossaan
Täydellinen kananmuna

Maukkain ja pehmein munankeltuainen saavutetaan 67-68 °C:n lämpötilassa

Paluu omille juurille

Kosteutta on hyödynnetty ruoanlaitossa jo monien satojen vuosien ajan mehukkaampien ja maukkaampien lopputuloksien saavuttamiseksi. Televisiokokki Catalina Vélez uskoo kaikkien haluavan palata juurilleen ja syödä puhdasta ruokaa. Höyrytys on palannut pysyäkseen. Sen avulla ainekset kypsyvät alhaisessa lämpötilassa, jolloin niiden ravintoarvot ja parhaat ominaisuudet säilyvät.

Kahden naudanpaistin vertailukuva. Höyryn avulla kypsynyt naudanpaisti on suurempi ja mehukkaampi.

Alhainen lämpötila

Jos valmistat kilon lihaa uunissa perinteiseen tapaan, lopputuloksena on noin 700 g lihaa. Jos kuitenkin kypsennät sen alhaisemmassa lämpötilassa, lopputulos on lähempänä alkuperäistä määrää. Sen lisäksi säilytät ruoan tärkeät nesteet. Tulos on maukkaampi ja mehukkaampi.

Höyryn avulla kypsennetyn maalaisleivän kullanruskea pinta
SteamPro-uuni

Lisää lämpöä höyrykypsennykseen rapean pinnan saavuttamiseksi

SteamPro-uuni

Rapea pinta höyryn avulla

Höyryä voidaan käyttää muuhunkin kuin lihan ja kasvisten valmistamiseen. Höyryn avulla saavutat mehukkaan sisäosan, paremmin kohonneen taikinan ja uskomattoman rapean ulkokuoren. Taikinan pintaan lisätty kosteus tuottaa enemmän tärkkelysgeeliä, jolloin tuloksena on rapeampi pinta.

Sous Vide -tekniikalla valmistettu pihvi

Täydellinen puoliraaka pihvi valmistuu 56,5 °C lämpötilassa

Edistynyttä höyryä

Huippuluokan kokit käyttävät edistyneintä höyrytekniikkaa. Voit nyt saavuttaa samat tulokset kotona. Sous Vide -tekniikan avulla voit tiivistää ainekset tyhjiöpussiin makujen säilyttämiseksi. Voit taata sen jälkeen tasaiset lopputulokset alhaisessa lämpötilassa kypsentämällä. SteamPro -höyryuunimme tarjoaa Sous Vide -toiminnon ensiluokkaisten lopputuloksien saavuttamiseksi edullisesti kotona.

Elävä kuva liekistä

Käytä lämpöä

Lisätietoa lämmön käytöstä ja parhaista ruoanlaittotekniikoista on saatavilla Taking Taste Further -sivuilla. Lue lisää siitä miten erilaiset ruoanlaittotekniikat ja lämpötilat vaikuttavat ruoan makuun.

Kokemus: enemmänkin kuin vain ruokaa ja juomia

Kuvittele rapean sellerinvarren tuottama ääni - ja mieti miten se vaikuttaa makukokemukseesi. Kokki Jozef Youssef ja professori Charles Spence tutkivat juuri tätä: miten muut aistimme vaikuttavat maku- ja ruokailukokemukseemme, jotta ruoka vaikuttaisi tuoreemmalta ja maukkaammalta. Lue lisää alla olevasta jaksosta.

Kaikki elintarvikkeiden tiedot ovat nähtävissä silmämääräisesti

Jozef Youssef

Kitchen Theory -hanke

Herkullista gourmet-ruokaa tyylikkäästi

Maku: viidestä aistista koostuva kokemus

Näköaistimme muodostaa jopa 28 % makukokemuksestamme. Instagram -kokki Jacques la Merde hyödyntää tämän teorian parhaiten. Hän tarjoilee herkullisia aterioita - jotka on valmistettu huoltoasemalla myynnissä olevista aineksista - ja osoittaa tuhansille seuraajilleen, miten visuaaliset tekniikat vaikuttavat saamaamme käsitykseen ruoasta.

Gourmet-ruokaa kuvaavat henkilöt
Valikoima erivärisiä porkkanoita
Ruokaa parhaimmillaan

Paranna ruoan makua käyttämällä eri värejä ja muotoja visuaalisen vaikutuksen luomiseksi

Herkkua silmille

Tekniikka on kaikki kaikessa mitä ruoan ulkomuotoon tulee. Höyrykypsennys säilyttää aineksien vitamiinit ja ravintoarvot paremmin muuttaen niiden ulkomuotoa. Höyryn avulla valmistetut vihannekset sisältävät enemmän klorofylliä ja liha on mehukkaampaa sekä mureampaa - tuloksena on täydellinen makuelämys.

Värikästä makua

 • Lusikallinen punaista gelatiinia
  1
  Punainen

  Punaiset ruoat tuovat mieleen marjat ja pehmeät hedelmät, jolloin odotamme makeutta.

 • Lusikallinen vihreää gelatiinia
  2
  Vihreä

  Raikkaat ja piristävät vihreät värit tuovat mieleen raa'at hedelmät - ja samalla happamat maut

 • Lusikallinen valkoista gelatiinia
  3
  Valkoinen

  Valkoiset ruoat tuovat mieleen suolan ja suolaiset maut.

Kauniisti aseteltu ruoka maistuu paremmalta...

Christine Flynn

alias kokki Jacques la Merde

Herkullista gourmet-ruokaa tyylikkäästi

Tarkkaan yksityiskohtien hallintaan

Täydellinen maku syntyy pienistä yksityiskohdista. Hyvin hoidetut lautaset ja astiat vahvistavat ruoan visuaalista vaikutusta. Kitchen Theory -tiimin mukaan ruoan koettu makeustaso vaihtelee 10 prosentilla astian muodon ja värin mukaan. Lautasten ja lasien ensiluokkainen kunto on erittäin tärkeää tämän visuaalisen vaikutuksen luomiseksi.

Kokki asettelemassa gourmet-ruokaa
RealLife-astianpesukoneen sisäosa
Maksimaalinen vaikutus

Ruoan visuaalista vaikutusta voidaan tehostaa hoitamalla hyvin lautasia ja laseja

Herkullisen aterian eri tekijät osoittava kaavio

Täydellisiä kokemuksia

Taking Taste Further -sivuilta saat tietoa täydellisten kokemuksien toteuttamiseen. Lataa sovelluksemme älypuhelimeesi uusien ideoiden ja ehdotuksien saamiseksi.

Bonus: Klassikon kruunaaminen

Caesarsalaatti löytyy ravintoloiden ruokalistoilta ympäri maailmaa. Se on aina muodissa vaikka sitä on parannettu ja muutettu. Variaatiot vaihtelevat ympäri maailmaa, joten pyysimme Tasteology-asiantuntijoitamme tarjoamaan ainutlaatuisen version tästä klassisesta ruokalajista. Tutustu Taking Taste Further -taiteeseen käytännössä. Lue lisää alla olevasta jaksosta.

Ruoanlaitto on ensirakkauteni, sitten taide ja tekniikka.

Hervé This

Molekyyligastronomi

Paistetusta bataatista valmistettua katuruokaa

Luo uudelleen, keksi uudelleen, jalosta

Entä jos kanan vaihtaa ilmakuivattuun wagyu-naudanlihaan? Tai jos tekee kasvisversion? Miten paikallisesti tuotetut ainekset vaikuttavat makuun? Varsinkin kun paikallinen saattaa tarkoittaa Berliinin laitamilla tai Tyynellämerellä olevaa maatilaa... Nämä ovat joitakin tämän bonusjakson esiintuomia kysymyksiä.

Erilaisia salaatinlehtiä
Löydä luovuutesi

Klassisen ruokalajin uudelleenkeksiminen on ihanteellinen tapa tutustua ruoanlaittoon, joka on sekä luovaa että henkilökohtaista.

Hervé This gastronomialaboratoriossaan

Vastakohtien täydellinen tasapaino

Hervé Thisin mukaan caesarsalaatin salaisuus on sen täydellinen yhdistelmä vastakkaisia koostumuksia ja makuja. Rapeat leipäkuutiot täydentävät kermaista anjoviskastiketta ja parmesaani antaa terävän maun grillatulle kanalle ja mehukkaille salaatinlehdille. Näin maut suorastaan räjähtävät suuhusi jokaisella suupalalla.

TULOKSET

Täydellinen caesarsalaatti

Tähteistä valmistettu caesarsalaatti

Culinary Misfits tekee tästä klassikosta kasvisversion, jossa hyödynnetään ruoantähteitä. Heidän versiossa on paikallisia raaka-aineita, kuten punajuurta, salaatinlehtiä, tahinikastiketta, porkkanaa ja leipäkuutiota, jotka on valmistettu tähteeksi jääneestä leivästä.

Ludwig Maurerin caesarsalaatti Wagyu-naudanlihan kera

Ilmakuivattu caesarsalaatti

Tee oma klassikko lisäämällä salaattiin rakastamiasi ainesosia. Ludwig Maurer korvaa kanan ja leivän Wagyu-naudanlihalla ja happamalla kapriskastikkeella ja näyttää meille, miten tutusta ruokalajista tehdään todella omintakeinen.

Todellinen makusalaatti

Maukkaan ja ravitsevan ruoan ei tarvitse olla monimutkaista. Kirjailija Mark Schatzker valitsee salaattiinsa meheviä broilerinpaloja ja vasta kerättyjä salaatinlehtiä. Huolella valittuja, hyvälaatuisia ainesosia, jotka vaativat vain vähän mausteita täydellistä makuelämystä varten.

Catalinan caesarsalaattia kastikkeella

Tyynenmeren caesarsalaatti

Hyvän ruoan tulisi heijastaa rakastamiasi asioita. Kokki Catalina Vélez saa inspiraatiota kotimaastaan Kolumbiasta. Catalina antaa ainesten puhua puolestaan. Hänen salaattinsa saa makua alkuperäiskansojen savustetusta haista, kuminasta, maissileivästä ja sofritokastikkeesta.

Jozef Youssef viimeistelee ruokalajia

Persoonallinen kosketus

Kruunaa klassikko -harjoitus osoittaa, kuinka intiimiä ruoanvalmistus ja aterian syöminen voi olla. Se on myös mahdollisuus luoda henkilökohtainen tulkinta tutusta reseptistä. Vapauta luovuutesi ja luo ainutlaatuinen makuelämys. Mutta älä anna upean makumatkan päättyä tähän...

LISÄÄ TASTEOLOGYSTÄ

Mitä jos kysyt psykologian professorilta, tunnetulta instagrammerilta, tutkijalta ja ruokajätteiden aktivistilta samat kysymykset kuin perinteisiltä kokeilta? Uusi dokumenttielokuvamme Tasteology tarjoaa kaikki vastaukset. Katso traileri alla.

Lataa lehdistötiedotteet

Kokki ottamassa kuvaa täydellisestä gourmet-ruoasta

Mikä Tasteology on?

Tasteology on uusi dokumenttielokuva, joka kertoo neljä vaihetta vaikuttavien, kestävien, ravitsevien ja herkullisten aterioiden valmistamiseen. Jaksoissa annetaan täysin uusia näkökulmia ruoanlaittoon: aineksien alkuperä, jäähdytys, lämpö ja kokemus. Jotta voisit kehittää makukokemuksiasi rajattomasti.

Tutustu makujen asiantuntijoihin

Lehmäänsä syöttävä Ludwig Maurer

Uusi näkökulma makuihin

Tasteology tarkastelee makuja aivan uudesta näkökulmasta. Olemme koonneet yhteen ruoka-alan eri asiantuntijoiden näkemyksiä psykologiasta Instagramiin. Niihin kuuluu esimerkiksi Ludwig Maurer, Wagyu-lehmien kasvattaja. Tämä lihan asiantuntija kertoo lihan tuoreuden säilyttämisestä ja makujen vahvistamisesta. Seuraavaksi esittelemme muutkin asiantuntijamme...

Laadukasta lihaa
 • Vierekkäin seisovat onnelliset Satchiko ja Hisato Nakahigashi
  Satchiko ja Hisato Nakahigashi

  Luonnonantimien hyödyntämisen suunnannäyttäjät ja kokit Kiotossa, Japanissa.

 • Mark Schatzker ruohoisella laitumella
  Mark Schatzker

  Keinotekoisia aromeja ja Yhdysvaltojen terveyskriisiä käsittelevän The Dorito Effect -kirjan tekijä.

 • Kameraan hymyilevä Tristram Stuart
  Tristram Stuart

  Brightonissa asuva kirjailija, joka haluaa vähentää ruokahävikin aiheuttamia ympäristöhaittoja.

 • Culinary Misfitsin naisjäsenet vierekkäin
  Culinary Misfits

  Berliinissä toimiva duo, joka pyrkii hyödyntämään "huonoksi menneet" ruoat, jotka useimmat meistä hävittäisivät.

 • Laboratoriossaan oleva Hervé This
  Hervé This

  Pariisissa toimiva gastronomian kemisti, joka tunnetaan kananmunan keittämisestä astianpesukoneessa.

 • Aurinkoisella kentällä oleva Catalina Vélez auringonlaskun aikaan
  Catalina Vélez

  Yksi maailman vaikuttavimmista latinalaisamerikkalaisista kokeista ja suuri höyrykypsennyksen puolestapuhuja.

 • Yliopistolla toimistossaan oleva Charles Spence
  Charles Spence

  Oxfordin kokeellisen psykologian professori, jonka tutkimukset keskittyvät ruokailukokemukseen.

 • Ravintolansa keittiössä oleva Jozef Youssef
  Jozef Youssef

  Luova johtaja ja Chief Patron projektissa "Kitchen Theory", jota hän hallitsee yhdessä Charles Spencen kanssa.

 • Hymyilevä Jacques la Merde
  Jacques la Merde

  A.K.A. Tunnettu kokki ja suosittu instagrammeri Christine Flynn, jolla on yli 125 000 seuraajaa.