Tee taikoja keittiössä

ERINOMAINEN MAKU KOOSTUU YKSITYISKOHDISTA

Arkiruoan ja unohtumattoman makuelämyksen ero on yksityiskohdissa. Tämä edellyttää jokaisen vaiheen ylivertaisuutta, raaka-aineista tarjoiluun. Laitteidemme avulla voit luoda taitavasti mureita liharuokia ja suussa sulavia suklaakakkuja.

1. vaihe: Aineksien alkuperä

Kun ymmärrät ruoan alkuperän ja otat sen huomioon, voit kehittää makukokemusta herkullisella, terveellisellä ja kestävällä tavalla. On mentävä keittiön ulkopuolelle ja aloitettava koko ruokaketjun alusta. Maaperästä ja ilmastoista, joiden avulla hedelmät ja kasvikset kasvavat, sekä liha- ja maitokarjan elämäntyylistä. 

Avocadon kaksi puoliskoa

Laatu määrän sijaan

Ensiluokkainen maku alkaa ennen ruoanlaiton aloittamista. Valitse ainekset pikemminkin laadun kuin määrän mukaan maukkaampia ja terveellisempiä aterioita varten. Esimerkiksi ulkona kasvaneet tomaatit sisältävät kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kasvihuoneissa kasvatettuihin tomaatteihin verrattuna. Ne sisältävät lisäksi enemmän makua ja aromeja antavia antioksidantteja. Valitse laadukkaat ainekset parhaimpia makuelämyksiä varten.

Lasikuutiossa oleva salaatinlehti kuvastaa Taking Taste Further -ajattelun aineksien alkuperä -pylvästä

Aitoja makukokemuksia

Muutama vuosikymmen sitten ruokamme maistui aivan toiselta. Tämä johtuu erityisesti keinotekoisten aromien yleistymisestä. Aineksien alkuperä on Tasteologyn ensimmäinen jakso, joka käsittelee tätä ilmiötä. Kysyimme asiasta tunnetulta asiaan perehtyvältä kirjailijalta, Mark Schatzkerilta. Hänen ohjeidensa avulla voimme oppia arvostamaan paremmin aineksien aitoja makuja - ja hankkimaan parempia aineksia.

Lihaan erikoistunut kokki Ludwig Maurer ja Wagyu-lehmä
Hauska tavata

Lihaan erikoistunut kokki Ludwig Maurer on myös Wagyu-lehmien kasvattaja

RUOKAMME ON SITÄ MITÄ SE SYÖ

Sanotaan, että olemme sitä mitä syömme, ja sama koskee ruokaamme. Laadukas maaperä tuottaa esimerkiksi enemmän pitkään kestäviä ja ravitsevia marjoja kuin yliviljelty maaperä. Liha- ja maitokarjan elämäntyyli vaikuttaa myös makuun. Naudanlihan maku riippuu siitä, syökö nautakarja ruohoa vai viljaa. Pihvien rasvan jakautuminen ja vitamiini-, kivennäisaine- ja happotasot ovat myös erilaiset.

2. VAIHE: JÄÄHDYTYS

Asianmukaisen jäähdytyksen avulla voidaan parantaa ruokien aromeja ennen itse ruoanlaiton aloittamista. Hedelmät maistuvat parhaimmilta heti poimimisen jälkeen, liha on aina mureaa ja tähteeksi jäänyt ruoka maistuu yhtä hyvältä kuin vasta valmistettu ruoka. Aineksien maut voidaan maksimoida ymmärtämällä ruokien oikeaa säilytystapaa. Jotta voisit kehittää ensiluokkaisen makukokemuksen ennen ruoanlaittoa ja sen jälkeen.

Tuore salaatti

Säilytä tuoreet elintarvikkeet tuoreina

Tuoreet hedelmät ja vihannekset sisältävät enimmäkseen vettä ja niiden soluseinämät pitävät kosteuden ja aromit sisällään. Jos lämpötila ei ole riittävän viileä, kyseiset soluseinämät puhkeavat aiheuttaen ruokien maun ja koostumuksen heikentymisen. Jotkin elintarvikkeet säilyvät pitempään tuoreina muita ruokia alhaisemmassa lämpötilassa. Ainekset, kuten lehtivihannekset ja juurekset, säilyttävät optimaalisen tuoreuden 0 °C:n lämpötilassa, muita kasviksia on säilytettävä lämpötilassa 2 °C - 5 °C.

Jäälohkon sisällä olevat ainekset kuvastavat Taking Taste Further -ohjelman jäähdytyspylvästä

Makujen etiikka

Minimoi ruokahävikki ja lue lisää kekseliäistä tavoista hyödyntää ruoantähteitä. Toinen Tasteologyn jakso "Jäähdytys" käsittelee elintarvikkeiden säilytystä. Parempi jäähdytys tarkoittaa maukkaampaa ruokaa. Asiantuntijamme antavat parhaita vinkkejä tuoreuden säilyttämiseksi pitempään.

Kun ainekset säilytetään erikseen, ne säilyvät pitempään tuoreina

PAREMPI SÄILYTYS, PIENEMPI HÄVIKKI

Oikeaoppinen ruoan säilytystapa vähentää myös ruokahävikkiä. 61 % hävikistä voitaisiin välttää oikeaoppisella säilytyksellä. Hävikkiä voidaan vähentää yksinkertaisesti optimoimalla kunkin aineksen säilytyspaikka. Jääkaapin eri hyllyjen tarkka lämpötila voi vaihdella. Kutakin tuotetta säilytettäessä ihanteellisessa paikassa jääkaappissa, ruokahävikin määrää voidaan vähentää oleellisesti.

Valikoima aromaattisia aineksia: inkivääriä, chiliä, kevätsipulia ja seesaminsiemeniä
Jäähdytä ProFreshilla

Suojele elintarvikkeiden maut ja säilytä ne tuoreina pitempään

ProFresh-jääkaappipakastin

Luonnollisten aromien säilyttämiseen

ProFresh Plus -mallistomme tarjoaa markkinoiden joustavimmat jääkaappipakastimet elintarvikkeiden säilyttämiseksi tuoreina pitempään. ProFresh ei ainoastaan suojele elintarvikkeiden makua, se myös säilyttää  niiden luonnolliset aromit, jotta ruokasi tuoksuisi ja maistuisi parhaalta.

Virheellisesti säilytettyjen elintarvikkeiden maut heikkenevät nopeasti

Ludwig Maurer

Wagyu-lehmien kasvattaja ja kokki

Kaksi pakastekalaa

Pakasta tuoreus

Jotkin ainekset säilyvät tuoreimpina pakastamalla – kuitenkin ainoastaan oikeaoppisella pakastuksella. Hitaan pakastuksen aikana syntyy suuria jääkiteitä, jotka voivat tuhota ruoan luonnollisen koostumuksen ja maun. TwinTech®-tekniikkamme luo nopean pakastuksen avulla voimakkaan kuivan ja kylmän ilmankierron, joka estää ruokien vahingoittumisen. Ainekset säilyvät täten pitempään ja maistuvat paremmilta.

Tiesitkö?

Parsa, jonka alkuperäinen väri on säilynyt oikeaoppisen jäähdytyksen ansiosta

Yli 75 % kotitalouksista ei osaa säätää oikeaa lämpötilaa jääkaappiin. Tämän vuoksi ruoka-aineksien aromit ja koostumukset heikentyvät jo ennen ruoanlaiton aloittamista.

Useimmissa jääkaapeissa sama ilma kiertää jääkaappi- ja pakastinosastossa, jolloin molempien lämpötila- ja kosteusolosuhteet ovat heikot.

3. vaihe: Lämpö

Ymmärtäessäsi miten lämpö vaikuttaa makuun ja koostumukseen, voit hyödyntää jokaisen aineksen koko potentiaalin. Kypsentämisen aikana syntyy makua, kun suuret molekyylit jakautuvat pienimpiin molekyyleihin vapauttaen niiden sisällä olevat aromit. Lue lisää siitä, miten eri kypsennystavat induktiosta höyryyn ja Sous Vide -tekniikkaan vahvistavat aromeja erinomaista makukokemusta varten.

Lihaa ja kasviksia sisältävä hieno gourmet-ateria

LÄMMÖN YMMÄRTÄMINEN

Makukokemuksen kehittäminen edellyttää, että lämpöä ymmärretään molekyylitasolla. Täydellinen pihvi on herkullinen aminohappojen ja sokerien reagoidessa 130 °C lämpötilassa. Jos lämpötila on yhtään korkeampi, molekyylit häviävät ja vievät mukanaan maun sekä koostumuksen. Parhaat vihanneksista valmistetut lisukkeet vaativat riittävästi lämpöä makua sisältävien soluseinämien puhkaisemiseksi, mutta ei kuitenkaan niin, että maut haihtuisivat ilmaan.

Lasikuutiossa oleva liekki kuvastaa Taking Taste Further -ajattelun lämpöpylvästä

Lämmön täydellinen hallinta

Lämmön täydellinen hallinta on maukkaamman ruoan salaisuus, mutta mitä se tarkoittaa sinulle ja käyttämillesi ruoanlaittotekniikoille? Tasteologyn asiantuntijamme Catalina Vélez kertoo lisää höyrykypsennyksen ja alhaisen lämpötilan historiasta. Hän antaa lisäksi ohjeita makujen ja ravintoarvojen säilyttämiseen kotona valmistettavassa ruoassa.

AEG-induktiokeittotasolla olevassa wokissa kypsyvä ruoka

Säilytä aromit induktion avulla

Induktiokeittotaso mahdollistaa tarkan hallinnan ja lämmön jakautumisen ensiluokkaista makuelämystä varten. Kypsentämisen aikana pihvin proteiinikuidut supistuvat ja vapauttavat kosteutta, ravintoarvoja sekä makua. Siirryttäessä suurelta lämmöltä alhaiseempaan, kyseiset kuidut laajenevat tiivistäen lihan maukkaat mehut. Käännä pihvi parhaiden tuloksien saavuttamiseksi 15 sekunnin välein muutaman minuutin sijaan. Pihvin sisällä oleva lämpö kypsentää tehokkaammin kuin ympärillä oleva lämpö.

Puuritilällä oleva pihviruoka
MaxiSense® Combi

Ihanteellinen valinta tarkkaan ruoanlaittoon, jossa jokaisella sekunnilla ja asteella on merkitystä.

MaxiSense Combi -induktiokeittotaso Plancha-grillillä

Täydellisen helppoa ruoanvalmistusta

Vapauta luovuutesi MaxiSense® Combi -keittotason joustavuuden ja tarkkuuden avulla. Se kuumenee kaasu- ja sähkötoimisia keittotasoja nopeammin induktiotekniikan ansiosta. Tarkan lämmönsäädön ansiosta voit siirtyä hetkessä paistamisesta hauduttamiseen ruoanlaiton aikana.

Paras lämpö on höyry

Höyrykypsennyksen suosio on kasvanut. Ruoka ei ylikuumene höyrykypsennyksen aikana, jolloin kaikki aromit säilyvät. Suurempi kosteus estää myös kosteuden haihtumisen, jolloin ruoan ulkopinta on rapea eikä sen sisäosa yli- tai alikypsenny. Tämän ansiosta myös taikina nousee nopeammin ja tasaisemmin. Taikinan pinnan paremman karamellisoitumisen ansiosta saavutat myös herkullisen paksun kuoren.

Höyryn avulla säilytät ainekset parhaimmillaan...

Catalina Vélez

Televisiokokki

Valikoima tyhjiöön tiivistettyjä aineksia

Suurenmoinen Sous Vide

Sous Vide -tekniikka on todennäköisesti paras tapa hallita lämpöä. Se säilyttää aineksien kosteuden, aromit, ravintoarvot ja maut tiivistämällä ne muovipussien tyhjiöön. Hallitset kypsyystasoa täydellisesti ja voit saavuttaa aina yhtä hyvät tulokset säätämällä lämpötilaa yhden asteen tarkkuudella.

Sous Vide -tekniikalla valmistetun ankanrinnan vertailukuva
SteamPro

Sinun tarvitsee vain tiivistää ruoat pussiin, asettaa pussi uuniin ja nauttia lopputuloksista.

Yksinkertainen Sous Vide

Sous Vide vahvistaa makuja ja säilyttää kosteuden tyhjiöpussien avulla. Lämpötila säilyy puolen asteen sisällä lämpötila-asetuksesta yhtenäistä tarkkuutta varten. SteamPro -uunin helppokäyttöinen Sous Vide. Herkulliset lopputulokset takuuvarmasti.

Tiesitkö?

Parsaa ja sitruunaa

Vesimolekyylit johtavat lämpöä huomattavasti ilmaa nopeammin, 100 °C höyry jakaa yhtä paljon lämpöä kuin 600 °C kuuma ilma.

Keitettäessä vihanneksien C-vitamiinitaso vähenee jopa 70 %, kun taas höyryllä kypsennettäessä se vähenee vain 40 %.

4. VAIHE: KOKEMUS

Kaikki aistimme voivat täydentää makua. Täydellisen makukokemuksen luomiseksi on tärkeää ymmärtää, miten näkö-, kuulo- ja tuntoaistit vaikuttavat makuaistiimme.

Höyryn avulla valmistettu täydellisen herkullinen ja mehukas pihvi

Maista silmilläsi

Ruoka maistuu paremmalta sen ihanteellisessa värissä. Siksi rakastamme täydellisen punertavaa pihviä ja kultaisen ruskeaa leipää. Höyryn hellävarainen lämpö suojelee ruokaasi voimakkaiden värien säilyttämiseksi. Myös ruoan tarjoilutapa vaikuttaa makukokemukseen. Valitse valkoiset pyöreät lautaset makeiden makujen vahvistamiseen ja mustat kulmikkaat lautaset suolaisten aromien vahvistamiseen. Tarjoile ruoka aina lautasen keskellä parempaa makukokemusta varten.

Lasikotelossa olevat ruokailuvälineet, lautaset ja tuotanto, jotka kuvastavat Taking Taste Further -ajattelun kokemuspylvästä.
Höyrykypsennys säilyttää värit

Kokeellisen psykologian tutkimukset osoittavat, että pidämme väriltään kirkkaampia hedelmiä ja vihanneksia tuoreempina ja maukkaampina

Aistien juhlaa

Ruoasta nauttiminen on useiden aistien yhteistyötä. Tasteologyn asiantuntijamme Charles Spence kertoo lisää näköaistista, joka vaikuttaa makuelämyksiimme. Värin ja muodon vaikutukset ruoan makuun. Miten Instagram tuo veden kielellemme?

Tyylikäs keittiö

Maista korvillasi

Keittiön taustaäänet ja musiikki voivat vaikuttaa oleellisella tavalla aterian makuun. Korkeat äänet vahvistavat makeita tai happamia makuja, kun taas matalat äänet vahvistavat karvaita tai umami-makuja. Ruokailunautintoa voidaan parantaa säätämällä musiikin voimakkuus keskustelun äänenvoimakkuuden tasolle. Lähes äänettömän ilmanpoiston ansiosta voit keskittyä itse ruoasta nauttimiseen.

Äänien, kokemuksen ja makujen välistä suhdetta kuvastava kuva
Hiljaisuuden täyttämiseen

Lähes äänettömän liesituulettimen ansiosta voit valita keittiöösi sopivinta musiikkia parempaa ruokailukokemusta varten.

Höyryn avulla valmistettu pehmeä suklaavanukas täydellisellä koostumuksella

Maista sormillasi

Se miltä ruoka tuntuu sitä pureskellessa vaikuttaa huomattavasti itse makukokemukseen - oli kyse sitten pihvin mureudesta tai suklaakakun kosteudesta. Höyryn tai Sous Vide -tekniikan hellävarainen lämpö on paras tapa saavuttaa täydelliset koostumukset. Jopa kädessä pidettävillä ruokailuvälineillä voi olla merkitystä. Raskaammat ruokailuvälineet parantavat aterian laatua. Lasin muoto ja paino puolestaan vaikuttaa juoman makuun.

Mitä kylläisempi väri, sitä voimakkaampi maku.

Professori Charles Spence

Oxfordin yliopisto

Tiesitkö?

Kuutiosta riippuva kirkkaan puhdas viinilasi

Valkoviinin on todettu maistuvan parhaimmalta sinisessä tai punaisessa ympäristössä.

Lasin muoto voi vaikuttaa tapaamme kokea aterioiden ja juomien laatu.

Makukokemuksen kehittäminen on mahdollista intohimoisella asenteella, sitoumuksella ja ymmärtämällä ruoanlaiton kaikkia vaiheita. Kyse on parhaiden aineksien löytämisestä, niiden täydellisestä säilyttämisestä, niiden kypsentämisestä optimaalisia makuja varten ja parhaasta tarjoilusta.

Nyt kun osaat hallita yksityiskohtia, on aika nauttia tuloksista.