Kuivausrumpu ei kuivaa kunnolla tai kuivausaika on liian pitkä

Päivitetty viimeksi 23.4.2024 5.26

Ongelma

  • Kuivausrumpu ei kuivaa kunnolla
  • Kuivausrummun kuivaustulos on huono
  • Vaatteet ovat kosteita kuivausrummussa kuivaamisen jälkeen
  • Kuivausrummun kuivausjakso kestää liian kauan (kuivaus ei lopu)

Koskee

  • Kondensoiva kuivausrumpu
  • Lämpöpumppukuivausrumpu

Ratkaisu

Ero lämpöpumppukuivausrummun ja kondensoivan kuivausrummun välillä

Lämpöpumpulla varustetut kuivausrummut kuivaavat hellävaraisemmin ja energiatehokkaammin alhaisemmissa lämpötiloissa kuin kondensoivat kuivausrummut, mutta kuivausaika on jonkin verran pidempi kuin korkean energiankulutuksen omaavilla laitteilla.

Tämä on normaalia eikä missään nimessä toimintahäiriö.

Näissä laitteissa voi vaikuttaa siltä, että laite ei lämmitä pitkään aikaan kuivausjakson alussa. Tämä johtuu siitä, että lämpöpumpun kaikki energia käytetään vaatteiden veden/kosteuden lämmittämiseen ja haihduttamiseen. Anna laitteen rauhassa käydä läpi valittu jakso, kunnes haluttu kuivaustulos on saavutettu valitun jakson ja vaihtoehtojen mukaisesti. 

Oven avaaminen jakson aikana vaatteiden tarkistamiseksi pidentää jaksoa vähintään puolella tunnilla jokaisella oven avauksella. Tämä johtuu siitä, että lämpöpumpulta kestää kauan saavuttaa täysi käyttöpaine lämmitysjärjestelmässä.

Joissakin malleissa on pikakuivausjakso, jonka kuivausaika on lyhyempi. Voit käyttää tätä jaksoa, jos sinulla ei ole aikaa odottaa normaalin kuivausjakson päättymistä. Tämän ohjelman käyttö lisää energiankulutusta ja melutasoa, koska lämpöpumppu toimii täydellä teholla ja nopeudella koko kuivausjakson ajan.Jos huomaat, että kuivausrumpu ei kuivaa tyydyttävästi, siihen voi olla useita mahdollisia syitä:

  • Parhaan tuloksen saavuttamiseksi pienemmällä energiankulutuksella on tärkeää, että kone puhdistetaan säännöllisesti ja että käytät oikeaa ohjelmaa kuivattavan vaatetyypin mukaan. On tärkeää, että vaatteet lajitellaan ja kuivataan vaatteiden tyypin mukaan.
  • On tärkeää, että vaatteet lajitellaan ja kuivataan vaatetyypin mukaan, kun käytät automaattisia kuivausohjelmia.
  • Joillekin vaatetyypeille, joissa on mm. erittäin paksut saumat, voi olla tarpeen esikuivata ne aikaohjelmalla (yli 10 minuutin ohjelma).

Katso alla olevat vinkit optimaaliseen ja energiatehokkaaseen kuivaukseen

1. Puhdista suodatin huolellisesti jokaisen kuivausjakson jälkeen

Poista nukka suodattimesta sormenpäillä ja puhdista suodatin tarvittaessa pölynimurilla. Noudata puhdistuksessa aina käyttöohjeen ohjeita.

Kun suodattimet ovat likaiset, lämmin ilma ei pääse kunnolla suodattimien läpi, mikä voi johtaa huonoihin kuivaustuloksiin. Tämä voi johtua siitä, että pesun aikana käytetään liikaa pesuainetta. Tämän seurauksena lämmin ilma sisältää myös pesuainejäämiä kuivauksen aikana, mikä voi aiheuttaa suodattimen tukkeutumisen.

Huomaa, että suodatin saattaa näyttää puhtaalta, mutta on silti tukossa.
Puhdistuksen jälkeen sinun pitäisi voida nähdä suodattimen läpi, kun pidät sitä valoa kohti.

Jos suodatin on vaurioitunut, suosittelemme sen vaihtamista.

Uusia suodattimia ja lisävarusteita voit ostaa verkkokaupastamme.

Tarkemmat ohjeet nukkasihdin ja lauhduttimen puhdistukseen oheisessa artikkelissa: 

Kuivausrummun nukkasihdin ja lauhduttimen puhdistus


2. Linkoa pyykki hyvin ennen kuivaamista.

3. Tarkista täyttömäärä

Laitteen ylitäyttö voi heikentää lämmön pääsyä vaatteisiin ja koneen läpi. Kone katkaisee lämmityksen ylikuumenemisen välttämiseksi, jos ilmankierto on estynyt. Täyttäessä rumpua pidä huoli siitä, etteivät vaatteet ole rummussa liian tiiviisti. Vaatteiden tulisi voida liikkua vapaasti ja ilman päästä kulkemaan vaatteiden ympärillä kuivauksen aikana.

Elektronisia ohjelmia käytettäessä rumpu havaitsee, ovatko vaatteet kuivia. Jos rummussa on vain vähän vaatteita, rumpu ei joissain tapauksissa tunnista vaatteita ja lopettaa ohjelman. Hyvin pienelle määrälle vaatteita on suositeltavaa käyttää aikakuivausta.
Kuivausrumpua on parasta käyttää valitun ohjelman suurimmalla teholla. Tämä on tehokkain tapa käyttää kuivausrummun energiaa.

4. Huuhteluaineen käyttö.

Suosittelemme, että et käytä huuhteluainetta pesuohjelman aikana.

Kun huuhteluainetta käytetään pesuohjelmassa, rummun sisäpuolelle ja mittausanturiin muodostuu usein kalvomainen pinta. Se voi häiritä kosteusmittausta, joten kuivausrumpu arvioi vaatteiden olevan kuivia. Rumpu voidaan puhdistaa liinalla ja etikalla.

5. Valitse oikea kuivausohjelma.

Varmista, että valittu pesutyyppi ja pesuohjeessa olevat hoitosymbolit ovat kuivausohjelman mukaisia.
Löydät ohjelmien tarkemmat kuvaukset käyttöohjeesta. Lataa käyttöohje verkkosivuiltamme.

6. Valitse kosteusohjatuille ohjelmille, kuten "Puuvilla", korkeampi kuivaustaso, kuten "Extra Dry".
Kuivausohjelmat ovat pääasiassa joko aika- tai kosteusohjattuja. Tarkista ohjelman tarkemmat tiedot käyttöohjeesta.

7. Jos kuivausrumpuun halutaan laittaa eripaksuisia tai eri materiaaleista valmistettuja vaatteita, tulee pyykki lajitella paksuuden ja materiaalin mukaan ja kuivata erikseen.

Joissakin kuivausrummuissa on valittavissa myös erikoisohjelmia, kuten. 'MIX XL', 'FARKUT' tai 'vuodevaatteet', jotka on suunnattu erityyppisille kankaille tai eripaksuiselle pyykille.

8. Tyynyjen ja peittojen kuivaus:
Tarkista ensin käyttöohjeesta, sopiiko koneesi tyynyjen, tyynyjen ja peittojen kuivaamiseen.

Varoitus: Jos se ei sovellu, on olemassa vaara, että laite voi ylikuumentua ja vaurioitua.

Jos kone soveltuu tyynyjen tai peittojen kuivaamiseen, käytä tyynyjen/peittojen kuivausohjelmaa käyttöohjeen ohjeiden mukaisesti. Jos esim. tyynyt eivät kuivausohjelman jälkeen ole keskeltä täysin kuivia, voit esikuivata ne aikaohjelmalla (yli 10 minuutin ohjelma).

9. Jos kuivausrummussasi on DRY PLUS -toiminto, aseta se asentoon MAX.

10. Hieman kosteiden vaatteiden kuivaus:

Jos haluat kuivata jo melkein kuivia vaatteita, sinun on kuivattava ne loppuun aikaohjelmalla. Automaattiset kuivausohjelmat eivät välttämättä toimi oikein, jos vaatteiden kosteus on hyvin vähäistä.

11. Aseta jäännöskosteuden taso korkeimmalle kuivaustasolle, jos kuivausrumpusi on varustettu kyseisellä asetuksella.

Monissa malleissa jäännöskosteustasoa voidaan säätää. Tarkista vakiokuivaustasojen asetukset käyttöohjeen mukaisesti. Parhaan kuivaustuloksen saavuttamiseksi asetukseksi tulee asettaa CO_ kerran. Jos vakiokuivaustasoja ei ole asetettu oikein, tämä voi aiheuttaa huonon kuivaustuloksen.

KuivuusasteNäytön symboli
Maksimaalinen kuivaus
Keskitason kuivaus
Vakiokuivaus


12. Puhdista kuivausrummun lauhdutin ja lauhdutinosasto (vain lämpöpumppu- ja lauhdutinkuivaimet).

Kun lauhdutin on likainen, lämmin ilma ei tiivisty kunnolla riittämättömän ilmavirran vuoksi, mikä voi aiheuttaa huonon kuivaustuloksen
Jos lauhdutin on likainen, se voi olla syynä siihen, että kone ei lämpene.Noudata puhdistuksessa aina käyttöohjeen ohjeita.

Lämpöpumppukuivaimet

Kondensaattorikuivaimet

Tarkemmat puhdistusohjeet voit tarkistaa artikkelistamme: Kuivausrummun nukkasihdin ja lauhduttimen puhdistus

13.   Puhdista rummun rivat ja rumpu puhdistusetikalla (2011 mallit).

Jos rummun rivat tai rumpu likaantuvat huuhteluaineella pesun aikana, se voi heikentää kuivaustuloksia. Noudata puhdistuksessa aina käyttöohjeen ohjeita.

14.   Puhdista kosteustunnistimet valkoviinietikalla (2 metallista tunnistinnauhaa, nämä sijaitsevat rummun sisäpuolella täyttöaukon alaosassa, 2011 mallit).


Jos kosteustunnistimet likaantuvat huuhteluaineella pesun aikana, se voi aiheuttaa huonon kuivaustuloksen. Noudata puhdistuksessa aina käyttöohjeen ohjeita.

15.   Tarkista, ettei ilmanpoistoletku ole tukossa tai taitettu puoliksi (vain poistoilmakuivainten kanssa).

Kun ilmanpoistoletku on tukossa tai taitettu puoliksi, lämmintä ilmaa ei voida poistaa kunnolla, mikä johtaa huonoihin kuivaustuloksiin.

16. Varmista, että huoneen lämpötila on yli +5°C ja alle +35°C

Jos huonelämpötila ei ole näiden arvojen välillä, kuivausrumpu ei välttämättä toimi kunnolla eikä lämpene. Lämmitä huonetta, johon kuivausrumpu on asennettu, kunnes sopiva huonelämpötila on saavutettu tai siirrä kuivausrumpu toiseen huoneeseen, jossa on sopiva huonelämpötila ja kokeile konetta uudelleen.

Optimaalinen huonelämpötila parhaan kuivaustuloksen saavuttamiseksi on 19°-24°C.

Jos ympäristön lämpötila on liian alhainen, kuivumisaika pitenee (lämpötiloissa 10˚C - 15˚C kuivumisaika voi kasvaa30 % ja lämpötiloissa 5˚C - 10˚C kuivumisaika voi kasvaa jopa 50 prosenttia.

17. Tarkista, onko kone kytketty maadoitettuun pistorasiaan.

Jos konetta ei ole kytketty maadoitettuun pistorasiaan, kone ei välttämättä toimi kunnolla ja saattaa arvioida vaatteiden kuivumisen väärin. Myös sähköiskun vaara on olemassa.

18. Nollaa laite

Yritä nollata kone katkaisemalla kuivausrummun virta 1-2 minuutiksi irrottamalla kuivausrumpu pistorasiasta ja kytkemällä se sitten uudelleen. Kytke sitten kone päälle, suorita kuivausohjelma ja tarkista, onko ongelma ratkennut.

19.   Tarkista, näyttääkö laite virhekoodia

Virheilmoitus voi olla koodi näytössä, vilkkuva LED tai sarja piippauksia. Jos näyttöön tulee virhekoodi, katso vianetsintää käyttöoppaasta tai tukisivultamme.

20.   Tarkista, lämpeneekö kuivausrumpu

Puhdista ensin laite ja käynnistä sitten vähintään 120 minuutin ajastettu jakso ilman kuormaa.

Avaa luukku tunnin kuluttua ja tarkista, onko rumpu sisällä kuuma (kun näytössä on vähintään 20 minuuttia jäljellä).

Jos rummun sisäpuoli on kuuma, lämmitysjärjestelmä toimii. Lämpöpumpulla varustetuissa kuivausrummuissa kuulet usein myös kohinaa tai kolinaa, kun laite pysähtyy.

Jos laite ei vieläkään ole kuuma tunnin ohjelman jälkeen, suosittelemme, että pyydät huoltoteknikon käyntiä.

Löydä tuotteesi käyttöopas
Löydä tuotteesi käyttöopas

Ratkaise ongelmia tai löydä käyttöohjeita ja tositteita tuotteellesi.

Varaa huolto
Varaa huolto

Tarvitseeko laitteesi huoltoa? Autamme sinua mielellämme. Teknikkomme ovat erittäin ammattitaitoisia ja käyttävät vain alkuperäisosia laitteiden korjauksessa.

Varaosat ja tarvikkeet
Varaosat ja tarvikkeet

Hanki alkuperäiset varaosat laitteeseesi verkkokaupastamme, ja saat ne toimitettuna kotiovellesi.